27 jan, 21:35
2016
Algemeen
Ljubo Šijaković Beleidsadviseur Communicatie

GEMEENTERADEN LAND VAN CUIJK AAN ZET

Land van Cuijk, 26 januari 2016 – In november 2015 informeerde het bureau KplusV/Tien organisatieadvies de vijf gemeenteraden van het Land van Cuijk in grote lijnen over de resultaten van het onderzoek ‘Samen werken in het Land van Cuijk’. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Coördinatieoverleg; het overleg van de burgemeesters van Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Basis voor het onderzoek is het manifest Land van Cuijk 2015, waarin de raden zich in april 2015 hebben uitgesproken over de koers van de samenwerking in het Land van Cuijk. In december is het definitieve rapport (zie www.landvancuijk.nl/gemeente/documenten) aan de vijf gemeenteraden aangeboden. Het Regieteam Raden (het overlegorgaan dat namens de vijf gemeenteraden Land van Cuijk de regie voert over de samenwerking) heeft in januari de vervolgstappen in het samenwerkingsproces besproken en daarbij de vijf gemeenteraden een leidraad meegegeven bij het bepalen van de koers.

Proces Het proces rond de uitvoering van het Manifest Land van Cuijk 2015 kent vier belangrijke stappen. De eerste stap is in november 2015 gezet: het presenteren van de resultaten van het onderzoek. De volgende stappen zijn 1) het bepalen van de koers door elk van de vijf gemeenteraden afzonderlijk; 2) het bepalen van de gezamenlijke koers tijdens de raadsconferentie op 23 maart 2016, en; 3) de besluitvorming over de gezamenlijke koers door de afzonderlijke raden in maart/april 2016. Het Regieteam Raden heeft de vijf gemeenteraden onlangs een leidraad meegegeven voor de invulling van de volgende processtap: het bepalen van de koers door elk van de vijf gemeenteraden afzonderlijk. In overeenstemming met het advies van KplusV/Tien organisatieadvies heeft het Regieteam voor deze vervolgstap vier bespreekpunten aangedragen, waarover elke gemeenteraad een uitspraak zou moeten doen.

Bespreekpunten Eerste voorgestelde bespreekpunt is de Uitvoeringsagenda 2016/2017, zoals opgenomen in de rapportage van KplusV/Tien organisatieadvies. De gemeenteraden zouden een uitspraak moeten doen over de 12 genoemde projecten, die de vijf gemeenten in 2016 en 2017 gezamenlijk willen gaan uitvoeren. Daarnaast vraagt het Regieteam de raden of men het eens is met de keuze voor de variant 'drie sterren', zoals geadviseerd door de onderzoekers. De gemeenteraad zou dan het college moeten opdragen de nodige structurele dekking daarvoor te vinden. Feitelijk betekent deze keuze dat een gemeenteraad kiest voor de uitvoering van alle 12 projecten, waarvoor dan (2016/2017) circa € 1,80 per inwoner extra zal moeten worden begroot, bovenop het nu beschikbare budget. Ook zou elke gemeenteraad een uitspraak moeten doen over het kiezen voor de variant 'professioneel projectmanagement' en de daarbij behorende bestuurlijke en ambtelijke aansturing en personele invulling. Ten slotte vraagt het Regieteam de gemeenteraden om een uitspraak over het zogeheten 'Special Project'. Dit project houdt in dat er in 2016 een serieuze verkenning wordt gedaan naar de voor het Land van Cuijk best passende, duurzame vorm van verregaande samenwerking/bestuurlijke fusie. De raden wordt gevraagd zich uit te spreken over dit ‘Special Project’ en zo mogelijk een ruwe schets te maken van het proces en de besluitvorming om te komen tot die verkenning van de toekomst

Raadsconferentie De voorlopige standpunten van de vijf afzonderlijke gemeenteraden vormen de basis voor de raadsconferentie van 23 maart 2016. Tijdens deze conferentie zal de verdere koers voor de samenwerking in het Land van Cuijk worden uitgestippeld.