12 mrt, 11:41
2016
Vakredactie
Financieel
Petra Denen

VAR verdwijnt, 1 mei 2016 modelovereenkomst verplicht

Vanaf 1 mei 2016 kunnen opdrachtnemers geen VAR meer aanvragen om duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. Vanaf dat moment moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers daarvoor modelovereenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Er is een overgangsperiode tot 1 mei 2017.

De afschaffing van de VAR, staat al jaren in verschillende vormen op de wensenlijst van de Staatssecretaris van Financiën, maar gaat nu definitief door. De Eerste Kamer stemde hier 2 februari 2016 mee in, nadat staatssecretaris Wiebes de nodige toezegging heeft gedaan over de uitvoering van de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

Overgangsperiode tot 1 mei 2017 Volgens de nieuwe wet, moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers werken met goedgekeurde (model)overeenkomsten. Als zij een overeenkomst hanteren die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld, hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden. De opdrachtnemer is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Let wel op dat dan niets aan de overeenkomst wordt veranderd, omdat er dan geen zekerheid meer is over de noodzaak om loonheffingen in te houden.

De Wet DBA treedt vanaf 1 mei 2016 in werking en daarmee verdwijnt de VAR. Vanaf dat moment kunnen opdrachtnemers dus geen VAR-verklaring meer aanvragen. Er komt een overgangstermijn tot 1 mei 2017, waarin opdrachtgevers en –nemers hun werkwijze kunnen aanpassen. Tijdens die termijn zal de Belastingdienst terughoudend zijn met handhaven; overduidelijke fraude wordt echter wel aangepakt.

Werken met modelovereenkomsten De Belastingdienst stelt samen met externe organisaties (sectoren, vakbonden, brancheorganisaties) algemene modelovereenkomsten op. Bij ongewijzigde toepassing daarvan, hoeft een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Deze overeenkomsten zijn niet voor een specifieke beroepsgroep. Om wat voor werk het gaat en binnen welke branche, is dan niet van belang. Deze overeenkomsten wordengepubliceerd op de site van de Belastingdienst. Als u niet met één van de modelovereenkomst wilt of kunt werken, kunnen individuele opdrachtgevers, intermediairs of opdrachtnemers ook zelf een overeenkomst opstellen en aan de Belastingdienst voorleggen. De Belastingdienst beoordeelt de overeenkomst en geeft dan uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. U bent overigens niet verplicht om de overeenkomst voor te leggen, maar u heeft dan vooraf ook geen zekerheid over de arbeidsrelatie en loopt dan dus het risico dat u wordt aangeslagen voor het betalen van loonheffingen.

Niet anders werken dan in de overeenkomst Als opdrachtgever- en nemer een (model-)overeenkomst hebben gesloten, is het wel de bedoeling dat zij in de praktijk ook daadwerkelijk werken conform die overeenkomst. Het gevaar bestaat anders dat toch een formele arbeidsrelatie ontstaat en de opdrachtgever toch loonheffingen moet inhouden en betalen. In dat geval is de opdrachtnemer wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen, meldt de Belastingdienst. Maar de opdrachtgever heeft in dit geval vanzelfsprekend nooit de bedoeling gehad om een arbeidsrelatie aan te gaan, maar om werk uit te besteden aan een zelfstandige. Overigens zegt werken volgens een goedgekeurde overeenkomst alleen iets over de loonheffingen, maar dat betekent niet dat daarmee ook het ondernemerschap van de opdrachtnemer door de Belastingdienst wordt erkend.

Schijnzekerheid en schijnzelfstandigheid Volgens staatssecretaris Wiebes leidt het werken met modelovereenkomsten niet tot een substantiële verhoging van administratieve lasten. Voorwaarde is wel dat opdrachtgevers en –nemers dan niet afwijken van de modelovereenkomst. Ook de handhaving zal niet extra belastend zijn, omdat wordt gestreefd naar een "passende en normale handhaving." Wiebes zegde de Eerste Kamer toe het beoordelingskader voor de toetsing van modelovereenkomsten openbaar te maken en zoveel mogelijk generieke en sectorale overeenkomsten te publiceren. Ook komt er een onafhankelijke juridische toetsing van de modelovereenkomsten door een panel van experts.

Bron: www.personeelsnet.nl