19 mrt, 12:50
2016
Vakredactie
Verzorging
Maasziekenhuis Pantein.

Patiënt sneller helpen bij goedaardige prostaatvergroting

Patiënt sneller helpen bij goedaardige prostaatvergroting Samenwerking Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc verkort wachttijd BEUGEN - Patiënten met een goedaardige prostaatvergroting - benigne prostaat-hyperplasie (BPH) - kunnen voortaan sneller terecht voor een eerste consult. De intensieve samenwerking tussen het Radboudumc en het Maasziekenhuis Pantein op het gebied van Green Light Laser behandelingen levert meer beschikbare capaciteit op de operatiekamers op. Afhankelijk van hoe ingewikkeld de ingreep is, verkort dit de wachttijd van drie maanden naar twee tot vier weken voor patiënten die deze behandeling nodig hebben.

Sommige patiënten met een goedaardig vergrote prostaat krijgen plasklachten en voor hen kan de Green Light Laserbehandeling de juist operatie zijn. Tijdens de behandeling verdampt de arts met laserstralen het prostaatweefsel dat in de weg ligt. Daardoor ontstaat weer voldoende ruimte in de plasbuis om normaal te kunnen plassen. Meestal kan de patiënt de dag na de operatie weer naar huis.

Snel en dichtbij huis Een patiënt kan dankzij de samenwerking sneller terecht bij een uroloog na verwijzing door de huisarts. Als uit het consult met de uroloog blijkt dat een Green Light Laser behandeling noodzakelijk en mogelijk is, kan de patiënt voortaan namelijk niet alleen in het Radboudumc maar ook in Maasziekenhuis Pantein terecht voor een Green Light Laser behandeling. Arts en patiënt bepalen gezamenlijk waar de behandeling plaatsvindt.

De meer complexe (academische) zorg voor patiënten met een prostaatvergroting blijft plaatsvinden in het Radboudumc. Naar verwachting kan ook deze patiëntengroep sneller geopereerd worden door de directe lijnen tussen beide ziekenhuizen en de spreiding van de minder complexe ingrepen over de ziekenhuizen.

Hoge kwaliteit en veilige zorg Het Radboudumc verricht al sinds 2006 - toen als eerste ziekenhuis in Nederland - Green Light Laser behandelingen. Sindsdien vinden er ongeveer 100 behandelingen per jaar plaats. Sinds januari 2016 voeren ook de urologen in het Maasziekenhuis operaties uit met de Green Light Laser.

De artsen uit Boxmeer hebben een intensieve trainingsperiode achter de rug, waarbij zij zijn begeleid door uroloog dr. Frank d’Ancona van het Radboudumc. Na dit opleidingstraject opereren de urologen Cathy Balk en Erika van Boven nu geheel zelfstandig en volgens exact dezelfde protocollen als in het Radboudumc. Patiënten zijn dus in beide ziekenhuizen gegarandeerd van uniforme, hoogwaardige prostaatzorg volgens de meest recente richtlijnen.

Laserveiligheid Om de kwaliteit van zorg te blijven garanderen, delen beide ziekenhuizen gegevens met elkaar voor onderzoek. Ook hebben de artsen regelmatig overleg met elkaar. De laserveiligheid is in beide huizen van het hoogste niveau en wordt bewaakt door zogenaamde laser safety officers.