25 nov, 09:04
2015
Vakredactie
Financieel
Petra Denen

Nieuwe VAR wordt tijdje uitgesteld

Nieuwe VAR wordt tijdje uitgesteld

De nieuwe modelovereenkomsten die de VAR-verklaring voor zzp'ers moeten vervangen, worden drie maanden uitgesteld. Staatssecretaris Wiebes van Financiën maakte dat 19 oktober 2015 bekend. Volgens Wiebes’ plannen zou het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) – de vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie, per 1 januari 2016 ingaan.

In oktober zou de Eerste Kamer het wetsvoorstel bespreken. Maar omdat er bij werkgevers, zelfstandigen, belangenorganisaties en zelfs bij de Belastingdienst nog veel onduidelijkheid bestaat, besloot Wiebes de partijen meer tijd te geven om zich voor te bereiden. De staatssecretaris streeft er nu naar om de VAR te vervangen per 1 april 2016. Daarna komt er een overgangsperiode tot 1 januari 2017. Dat overgangsrecht voor de nieuwe VAR is nieuw. ‘De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet’, schrijft hij naar de Eerste Kamer.

Nieuwe VAR Het is niet de eerste keer dat het plan voor de nieuwe VAR-verklaring vertraging oploopt. Vorig en dit jaar ontving Wiebes al een storm van kritiek op zijn wetsvoorstel, dat voorheen Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) heette. De Raad van State, het hoogte adviesorgaan van de overheid, vroeg zich eerder al af ‘welk probleem het wetsvoorstel oploste’. Wiebes’ plan is al meerdere malen aangepast om meer draagvlak te verkrijgen. In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp´ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen. In het huidige VAR-systeem liggen de risico’s voornamelijk bij de werknemer. Het wetsvoorstel moet daar verandering in brengen.

Grote onzekerheid D66-senator Alexander Rinnooy Kan vindt het een goede zaak dat de Eerste Kamer later met Wiebes over het voorstel praat. ‘Er bestaat bij zowel zzp´ers als bemiddelaars en opdrachtgevers grote onzekerheid en zorg over de uitwerking van deze wet. Het is nu aan de staatssecretaris en de Belastingdienst om, samen met alle betrokken partijen, het huiswerk goed te doen en zo het vertrouwen in deze wet terug te winnen.’ (ANP)

Bron: PWdegids.nl

Bekijk bestand: Nieuwe VAR wordt tijdje uitgesteld