30 dec, 08:42
2015
Vakredactie
Verzorging
Joyce Martens

Hoe ontstaat brand

Brand, het kan je zo overkomen. Thuis of op het werk. Jaarlijks zijn er in Nederland 8000 woningbranden waarvoor de brandweer moet uitrukken. Dat is gemiddeld 22 keer per dag! De oorzaken van brand kunnen door menselijk handelen (bijvoorbeeld onvoorzichtig met vuur) of technische mankementen zijn (bijvoorbeeld kortsluiting).

Hoe ontstaat brand, Wat is brand? Om te weten hoe een brand ontstaat, moeten we eerst weten wat brand is. Brand definiëren we als vuur dat: – ongewenst is – schade of gevaar veroorzaakt – zich ongehinderd kan uitbreiden

Alle andere branden zijn gewenst, veroorzaken geen schade en kunnen zich niet ongehinderd uitbreiden zoals kaarsen, open haard en vuur waar je op kookt. Vaak begint een brand klein en kan het heel snel heel groot worden.

Brand kun je opmerken door de volgende eigenschappen: – je ziet vlammen en rook – je hoort het knetteren van een brand – je ruikt een brandlucht – je voelt warmte/hitte

Branddriehoek Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal). Samen vormen zij de branddriehoek. In het huis of op het werk staan er vol brandbare materialen. Denk aan meubels, apparatuur, interieur etc. Wanneer hier warmte bij komt, zoals een aansteker of een kaars, dan ontstaat er brand.

Brand blussen Een beginnende brand kun je vaak zelf blussen. Dit is ook één van de taken van BHV. Maar let op: eigen veiligheid eerst! Door het wegnemen van één van de drie factoren van de branddriehoek, dooft het vuur. Denk bijvoorbeeld aan een vlam in de pan, je legt een blusdeken of de deksel op de pan en de brand gaat uit. Je hebt het zuurstof weggenomen waardoor de brand uitgaat. In veel gevallen is het niet mogelijk om brandbaar materiaal weg te nemen. Dit is te groot, te zwaar, te heet, te gevaarlijk. De warmte kun je wel verkoelen door te blussen met water. Met een schuimblusser creëer je een soort deken waardoor ook het zuurstof wordt weggenomen.

Een brand ontstaat dus als drie factoren (zuurstof, warmte en brandstof) in de juiste verhouding aanwezig zijn. De brand gaat uit als één van de drie factoren weg genomen wordt.

Voor informatie kunt u altijd contact met ons opnemen: info@vandoesburgbhv.nl of 0345-582428

Bron: NIBHV