woensdag 28 feb
Dood doet leven, een lezing over hergebruik in de natuur, kadavers en aaseters Gemeenschapshuis De Jachthoorn, Wethouder Lemmenstraat 13, Sint Hubert
Van:
woensdag 28 feb 2024
20:00
Tot:
woensdag 28 feb 2024
22:00
Gemeenschapshuis De Jachthoorn, Wethouder Lemmenstraat 13, Sint Hubert

Dood doet leven, een lezing over hergebruik in de natuur, kadavers en aaseters

Deze gebeurtenis is al voorbij. Bekijk »hier de actuele agenda.

Hergebruik in de natuur: Dood doet leven

De dood is het einde van het leven. Of toch niet? In de natuur is de dood een nieuw begin; zodra een dier sterft, wordt het lichaam een bron van voedsel voor allerlei andere organismen. Tal van dieren - denk aan vliegen, mieren, kevers, muizen, kraaien, dassen en vossen - voeden zich met dode dieren. Allerlei soorten vliegen zetten hun eitjes af op aas en kadavers. Op deze manier zitten de maden meteen op hun voedsel. Vogels gebruiken haren van kadavers als nestmateriaal. En planteneters likken aan karkassen voor de benodigde mineralen. Waar een kadaver heeft gelegen, groeien andere grassen en planten. Ook wanneer een kadaver versleept is, is aan de vegetatie te zien dat op die plekken andere voedingsstoffen zijn terechtgekomen.
Door onderzoek en het uitwisselen van kennis en ervaring weten natuurorganisaties steeds meer over het belang van het laten liggen van dode dieren en de invloed van grote kadavers in de nutriëntenkringloop.

Spreker is Melanie Pekel. Melanie is projectmedewerker bij Ark Rewilding en zij neemt je mee in de boeiende wereld van kadavers en aaseters. Deze lezing organiseert IVN De Maasvallei samen met De Groene Overlaat.
Entree € 3,-, waarin inbegrepen een kop koffie/thee.
Voor informatie en vragen kun je terecht bij Willem Elling, tel 06 57 23 01 54
Kom je naar deze lezing? Meld je dan aan via: lezingen@ivn-cuijk.nl.


Bekijk op kaart