22 mei, 11:50
2016
Algemeen
Gemeente Mill, Cuijk, Grave

Aanpak beheersing eikenprocessierups

In de komende periode kan er weer overlast ontstaan veroorzaakt door de eikenprocessierups. Om de overlast in het komende seizoen zo veel mogelijk te beperken, ondernemen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill actie. In dit artikel kunt u lezen welke gevaren de eikenprocessierups voor u en uw (huis-) dieren op kunnen leveren en welke acties er ondernomen worden. Vanaf begin mei is er gestart met de bestrijding.

Overlast van de rups De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Nog voor het uitkomen van de knoppen, komen zeer kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling ontstaan er op iedere rups ca. 700.000 microscopisch kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken.

Gezondheidsklachten Eikenprocessierupsen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en zijn geen “boomprobleem”. De brandharen die zich op de rupsen en in de nesten bevinden, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Indien mensen of dieren in aanraking komen met de brandharen, kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen.

De reacties verschillen van persoon tot persoon zeer sterk. Huidklachten ontstaan binnen acht uur na contact met brandharen en kunnen bestaan uit rode huiduitslag met hevige jeuk. De reactie kan variëren van bultjes tot en met vochtige blaasjes die kunnen gaan ontsteken. Bij huidirritatie biedt een crème met kamfer of menthol vaak al verlichting. Als de brandharen in de ogen terecht komen kan dit tussen een en vier uur een heftige reactie geven met eventuele zwellingen. Na inademing kunnen de brandharen irritatie of ontstekingen geven van de bovenste luchtwegen. De klachten lijken in eerste instantie op neusverkoudheid, in enkele gevallen kan er sprake zijn van kortademigheid. Bij contact met de brandharen moet u niet gaan krabben of wrijven, maar de huid, ogen en kleding goed wassen of spoelen met water. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Iemand die vaker met brandharen in contact komt krijgt een steeds sterkere reactie. Bij ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.

Bestrijdingsplan De gemeenten Cuijk, Grave en Mill ( CGM) hebben met een gespecialiseerd bedrijf een beheerplan opgesteld, waarmee getracht wordt de overlast maximaal te beperken. Wanneer de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, zal er naar verwachting vanaf deze week (week 19) gestart worden met het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. De spuitwerkzaamheden worden 24 uur per dag uitgevoerd, waardoor u wellicht enige geluidsoverlast kunt ondervinden. Dit is echter van korte duur en wij vragen hiervoor uw begrip.

Het preparaat waarmee gespoten wordt is veilig voor mens en dier, maar gezien het irriterende karakter van het middel raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder te bespuiten bomen te laten grazen tijdens spuitwerkzaamheden.

Op die locaties waar niet gespoten wordt en later toch overlast ontstaat, zal worden overgegaan naar bestrijding middels zuigen of plukken van de nesten en rupsen.

Meer informatie Wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw gemeente.